Rozpoczynający w 1994 roku przygodę z uprawą tytoniu i produkcją cygar Litto Gomez to żywa legenda. Cygaro LFD Andalusian Bull, które stworzył wraz z synem w 2016 roku podbiło światowe rankingi. Dzięki andaluzyjskiemu bykowi La Flor Dominicana po 22 latach działalności doczekała się pierwszego miejsca wśród Top Cygar na świecie.
LFD Andalusian Bull cygarem roku 2016
Twórca marki La Flor Dominicana to prawdziwa żywa legenda. Litto Gomez zaczynał od przysłowiowego zera. Wraz ze swoją żoną w 1994 roku rozpoczęli produkcję cygar pod dziś już flagowym szyldem LFD. Urodzony w Hiszpanii, dorastający w Urugwaju, miłośnik cygar, niegdyś jubiler w Miami, dziś uprawiający tytoń we własnym gospodarstwie La Canela w Santiago de los Caballeros. To tutaj rośnie większość tytoni, które później używane są do produkcji wyśmienitych cygar uznawanych na całym świecie.
Od zera do cygarowej perfekcji
Gomez w 1994 roku wraz z debiutem na rynku, zaczął tworzyć łagodne mieszanki. Jednak już po kilku latach przyciągnął uwagę wymagających Aficionados, nietypowymi kształtami cygar. Wszyscy pamiętają El Jocko Perfecto No. 1, które, jak dowiadujemy się w wywiadzie z Litto (Smoke Magazine, 2002), wymagało miesięcy przygotowań. Forma do tego cygara była nieoczywista i powstawało ono metodą prób i błędów. W takich kształtach Gomez zamykał nieco mocniejsze mieszanki i dzięki temu zjednał sobie miłośników cygar.
Top cygara La Flor Dominicana
LFD to znana każdemu Aficionado butikowa marka cygar. W jej portfolio znajdziemy 11 serii cygar oraz edycje specjalne. Śmiało można stwierdzić, że powstała z niczego La Flor Dominicana podbiła światowe rankingi. Magazyn Cigar Aficionado aż 115 razy przyznał cygarom LFD 90 i więcej punktów podczas degustacji w ciemno. Świadczy to o świetnej jakości produktach, które wykonywane są z dbałością o każdy szczegół.
La Flor Dominicana Salomon to cygaro, które uzyskało aż 95 punktów wg Cigar Aficionado Magazine w 2009 oraz 92 punkty w 2010 roku. Ma ono skórzany aromat przełamany słodkim kakao i nutą wiśni. Świetnie nadaje się do kawy lub wina. Bardzo cenione są również pozycje La Flor Dominicana Double Ligero, uzyskujące kilkukrotnie 90 i więcej punktów (Double Ligero Chisel, Double Ligero DL-600, Double Ligero Lancero).
LFD Andalusian Bull natomiast uzyskało tytuł Cigar of the Year 2016.
La Flor Dominicana Andalusian Bull
LFD Andalusian Bull jest cygarem wyjątkowym pod każdym względem. Patrząc na cygaro, widzimy niezwykłą kreatywność Litto Gomez'a oraz jego syna, który wraz z ojcem pracował nad tym cygarem. Andalusian Bull powstało w hołdzie dla kraju, w którym urodził się założyciel marki. Położona w Hiszpanii Andaluzja jest najbardziej zaludnioną wspólnotą autonomiczną tego kraju. Słynie ona z uprawy oliwek, corridy, a ponadto jest ojczyzną flamenco.
Pierścień cygara to idealne połączenie graficzne nawiązujące do Andaluzji. Ciemna zieleń połączona ze złotymi elementami to skojarzenie z herbem i flagą tego obszaru. Torreador trzymający w rękach płachtę jest nawiązaniem do hiszpańskiej corridy, tak uwielbianej przez obywateli tego kraju.
Na pierścieniu znajduje się także logo LFD oraz nazwa cygara zapisana w bardzo charakterystyczny sposób. Jest ona wyrażona czcionką opartą na charakterystyce pisma Pablo Picasso, który uwielbiał malować byki. Złote akcenty wokół pierścienia natomiast odzwierciedlają wzory znalezione na mundurze hiszpańskiego torreadora.
Wnętrze cygara
Cygaro Andalusian Bull pokryte jest oleistym mahoniowym liściem Corojo z ekwadorskich nasion. Zbite Figurado ze zwężeniem z jednej strony to kształt, który Gomez odkrył w Belgii. Rozmiar ten odpowiada starym formom do cygar, z których Gomez jest słynny na całym świecie. Zawijacz i wkładka to dominikańskie liście tytoniu Criollo '98 oraz Pelo d'Oro. Uprawiane są one na farmie La Canela na Dominikanie.
Jedynie dwóch zręcznych Master Rollers produkuje LFD Andalusian Bull, co sprawia, że jest ono jeszcze bardziej porządane ze względu na ograniczoną ilość produkcyjną.
Wydane w 2016 roku cygaro posiada złożony smak. Podczas palenia wyczuwalny jest bogaty aromat skóry oraz przypraw, m.in. kminku i szafranu, przełamany lekką nutą słodyczy. Dzięki równowadze smakowej produkt ten zyskał miano wykwintnego, dającego pełne wrażenia i doświadczenie palenia luksusowych cygar.
Cygaro Roku 2016
Zachwycające smakiem i wyglądem Andalusian Bull zyskało tytuł Cygara Roku 2016 wg Cigar Aficionado Magazine. Był to pierwszy raz, kiedy La Flor uzyskała tak prestiżową nagrodę. Od tego czasu najprawdopodobniej stało się najbardziej poszukiwanym cygarem na świecie. Nastąpiło to poprzez wspomniany wcześniej fakt, że produkowane jest tylko przez dwóch Master Rollers'ów.
Cygaro Roku 2016 wyprzedziło swoich konkurentów o I miejsce w tym prestiżowym konkursie uzyskując 96 punktów. Drugie miejsce zajęło Rocky Patel Sun Grown Maduro Robusto - 95 punktów, a trzecie Partagas Serie E No. 2 Cuban z wynikiem 94 punktów.
Z pewnością było to zwieńczenie 22 lat pracy Litto i jego rodziny. W rezultacie powstało cygaro intrygujące w smaku, jak i wyglądzie. Docenione przez najbardziej wymagających Aficionados. Jednak Gomez nie spoczął na laurach i nadal dąży do perfekcji. Wraz z żoną i synem starają się tworzyć jak najbardziej zaskakujące cygara, które przypadną do gustu miłośnikom palenia tych ekskluzywnych produktów.